a

Заштитник грађана је 26. јануара 2011. године упутио извештај Поткомитету за превенцију тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака Уједињених нација (Поткомитет) који садржи информације о свим активностима Националног механизма за превенцију тортуре у последњих шест месеци, од када је Заштитник грађана одређен  да обавља послове Националног механизма.

Дана 20. јануара 2012. године Комисија Заштитника грађана заседала је поводом избора удружења по Јавном позиву за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре.

Дана 20. јануара 2012. године заседаће Комисија Заштитника грађана за избор удружења по Јавном позиву за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре.

b_250_0_16777215_00_images_stories_protokol_za_sajt.jpgУ складу са  Законом о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака, 12. децембра 2011. године заштитник грађана Саша Јанковић  и покрајинска омбудсманка АП Војводине Анико  Мушкиња Хајнрих , потписали су данас Меморандум о сарадњи. Документом се ближе  уређује   сарадња Заштитника грађана у обављању послова Националног механизама за превенцију тортуре и Покрајинског Омбудсмана.


уторак, 13. децембар 2011.

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић изјавио је да тортура у Србији не може бити искорењена, али да је уз превентивно деловање могуће да се сведе на најмању меру. "Тортура као појава постоји и увек ће постојати. Није је могуће искоренити, али циљ је довести је на најмању могућу меру превенцијом, односно утврђивањем тортуре", рекао је Јанковић на данашњем округлом столу "Представљање Националног механизма за превенцију тортуре" у Београду, у организацији Заштитника грађана РС и Мисије ОЕБС у Србији.