a

Заштитник грађана упућује позив удружењима, чијим је статутом предвиђени циљ удруживања унапређење и заштита људских права и слобода, за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (у даљем тексту НПМ), и то учешће изабраних представника удружења и сталних сарадника удружења у посетама местима у којима су смештена лица лишена слободе, сачињавање извештаја, препорука, мишљења и других аката, као и обављање осталих послова НПМ.

Јавни позив је објављен у Службеном гласнику број 25 од 30. марта 2018. године.

Ставља се ван снаге Јавни позив за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре бр. 285-7/18 дел. бр. 3547, који је упућен и објављен 6. фебруара 2018. године на сајту Заштитника грађана. Образложење можете видети у документу у прилогу.

Attachments:
Download this file (Odluka.pdf)Одлука

 
b_250_0_16777215_00_images_b_280_0_16777215_00_images_20180312_2.jpeg

Представници Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) разговарали су о положају миграната, избеглица и тражилаца азила у Републици Србији са делегацијом Националног омбудсмана Краљевине Холандије, која је у дводневној посети Заштитнику грађана.

НПМ је представио резултате свог рада у области заштите права миграната и тражилаца азила и мониторинга центара за њихов прихват. Представнике холандског омбудсмана су посебно занимале препоруке НПМ, сарадња са државним органима и резултати рада Мреже НПМ југоисточне Европе.

Заштитник грађана објавио јавни позив за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре.

b_250_0_16777215_00_images_DSCN2115.JPGНационални механизам за превенцију тортуре (НПМ) ове године обележава Међународни дан миграната посетом Центру за азил у Крњачи, који има капацитет за смештај око 1000 миграната. Том приликом НПМ ће се састати са помоћником комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица господином Иваном Гергиновим, ради разматрања актуелне ситуације у овом и другим центрима за прихват миграната.

У циљу праћења положаја миграната који се налазе на територији Републике Србије од почетка године НПМ је обавио 35 посета прихватним центрима за мигранте, центрима за азил, граничним прелазима, као и разним неформалним местима окупљања миграната. У истом периоду упућено је преко 50 препорука за побољшање поступања надлежних органа. Нарочита пажња посвећена је жртвама тортуре и малолетним мигрантима без пратње.

У Србији тренутно борави око 5.000 миграната, од којих је већина смештена у званичним смештајним капацитетима, али на жалост још увек има и оних, углавном самаца, који својевољно и даље бораве ван прихватних центара и центара за азил, иако у њима има довољно слободних места. Имајући у виду неповољне временске прилике, надлежни органи предузимају активности како би се сви мигранти сместили у прихватне центре. Нарочито је забрињавајуће што скоро сви мигранти желе да наставе свој пут даље, а упркос томе недељно само око 50 њих на легалан начин уђе у Европску унију. Ово доводи до великог незадовољства и психичког притиска, тако да је велики број препорука НПМ био упућен у циљу успостављања и унапређења пружања психолошке помоћи и подршке мигрантима.