a

Заштитник грађана је упутио позив удружењима, чијим је статутом предвиђен циљ удруживања унапређење и заштита људских права и слобода, за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре. Сарадња се односи на учешће представника удружења и сарадника удружења у посетама местима у којима су смештена лица лишена слободе, сачињавање извештаја, препорука, мишљења и других аката, као и обављање осталих послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ).

b_250_0_16777215_00_images_stories_dsc_2165_640x425.jpgЗаменик заштитника грађана за заштиту права лица лишених слободе Милош Јанковић, са сарадницима из стручне службе Заштитника грађана, посетио је данас Окружни затвор у Београду и Специјалну затворску болницу. Том приликом је обишао јединицу Специјалне затворске болнице у којој се изводе радови, као и недавно реновирани затворски блок.

На састанку, на ком су учествовали представници Заштитника грађана, директор Управе за извршење кривичних санкција Миланом Стевовићем, управник затвора Звонко Груловић и судија за извршење кривичних санкција Наталија Бобот, изнети су најзначајнији проблеми и изазови са којима се суочава систем за извршење кривичних санкција у Србији, а чијим унапређењем би се побољшао положај лица лишених слободе, као и остваривање њихових права.

Поводом 26. јуна, Међународног дана УН за подршку жртвама тортуре,  Заштитник грађана са задовољством констатује да током низа ноћних и ненајављених посета затворима обављеним ове године, ниједан осуђеник није указао да је био жртва тортуре, што је напредак у односу на раније године.

Заштитник грађана очекује од свих државних органа да спрече било који облик злостављања. Заштитник грађана ће, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, несмањеним интензитетом наставити посете установама у којима се налазе лица лишена слободе. У овој години их је већ било 54.

Превенција тортуре и бескомпромисан обрачун са нечовечним и понижавајућим поступањем и кажњавањем један је од основних услова за очување достојанства свих грађана.

У наредном периоду посебна пажња биће посвећена заштити извора сазнања о случајевима тортуре од било какве одмазде због контакта са Заштитником грађана.

b_250_0_16777215_00_images_stories_img_2995_640x427.jpgЗаменица заштитника грађана Гордана Стевановић и представници Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) одржали су завршни састанак са председником Европског комитета за спречавање мучења (European Committee for the Prevention of Torture - CPT) Миколом Гнатовским, који je са својим тимом био у двонедељном мониторингу установа у којима се  налазе лица лишена слободе.

Основне теме састанка биле су овлашћења и надлежности НПМ, сарадња са надлежним органима, као и проблеми и изазовима са којима се НПМ сусреће током свог рада. Представници Комитета су похвалили рад НПМ-а и истакли значај послова који обавља и поред недовољне кадровске попуњености.

Представници Националног механизам за превенцију тортуре јуче су се састали са делегацијом Европског комитета за спречавање мучења. На састанку су представљени налази НПМ о положају лица лишених слободе.

Делегација Европског комитета за спречавање мучења обавља четврту редовну посету Републици Србији.