a

b_250_0_16777215_00_images_Palata-CPT-640x360.jpgДелегација Европског комитета за спречавање мучења (European Committee for the Prevention of Torture - CPT) обавила је седмодневну тематску посету Републици Србији. Вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић и представници Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) присуствовали су завршном састанку између делегације Комитета и представника Министарства унутрашњих послова и Министарства правде, који је одржан ради представљања закључака о посети Комитета. Састанак је одржан у Палати Србија у организацији Канцеларије за људска и мањинска права.

Основна тема састанка су били налази Комитета о поступању полиције према лицима лишеним слободе. Такође, говорило се и о начину на који се поступа са наводима о злостављању задржаних лица од стране полицијских службеника, као и притвореника од стране запослених у заводима за извршење кривичних санкција. Делегација је изнела и опсервације о материјалним условима у просторијама за задржавање у полицијским станицама, као и стању притворских јединица у заводима.

b_250_0_16777215_00_images_20170525.jpgПоложај особа са менталним сметњама које су затворене у институције је неповољан и тежак и ти грађани представљају једну од најрањивијих група у Србији, рекао је данас вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић на дводневној конференцији Мреже Националних механизама за превенцију тортуре (НПМ) земаља југоситочне Европе, коју организује Заштитник грађана у Београду.

VPD Krusevac Представници НПМ и Одељења за права детета су 22. марта 2017. године посетили Васпитно-поправни Дом у Крушевцу заједно са колегама из Омбудсмана Јерменије. Управник Дома је након уводног разговора делегацију спровео кроз све смештајне јединице и упознао их са начином рада Дома.

Приликом посете утврђено је да је од последње посете НПМ (2014. године) доста урађено када су у питању материјални услови Дома, односно да је поступљено по великом броју упућених препорука. До краја календарске године у плану је завршетак највећег броја радова на адаптацији смештајних капацитета.

b_250_0_16777215_00_images_Armenia.jpgДелегација Заштитника грађана боравила је 22. и 23. децембра 2016. године у Јеревану у студијској посети Заштитнику људских права Јерменије.

Посебна пажња током посете посвећена је остваривању и заштити права лица лишених слободе и сагледавању начину рада Националног механизма за превенцију тортуре Јерменије, а обављене су и заједничке посете институцијама у којима се налазе лица лишена слободе (затвор и полицијско задржавање).

Делегација Заштитника грађана била је у прилици да се упозна са надлежностима Омбудсмана Јерменије и добрим праксама и моделима у контакту са грађанима, као што су канцеларија за брзе одговоре и телевизијска емисија о приказима случајева из рада ове институције која се емитује једном недељно на националној телевизији.

Посета је организована на позив dr Arman Tatoyan, заштитника људских права Јерменије, који је потврдио своју спремност за проширење сарадње у области заштите људских права.

Превентивни приступ заштити људских права избеглица и миграната у земљама Југоисточне Европе је била тема састанка Мреже Националних механизама за превенцију тортуре (НПМ) Југоисточне Европе, која се одржала 13. и 14. децембра 2016. године у Београду.

b_250_0_16777215_00_images_Zira.jpgЗаменик заштитника грађана Милош Јанковић је на састанку истакао да Европа није донела јединствену политику за решавање мигрантске кризе, већ државе у први план стављају заштиту својих интереса. Јанковић је подсетио да је током 2015. године скоро милион људи прошло кроз нашу државу. Србија је својим либералним приступом омогућила несметан улазак и пролазак избеглица и миграната кроз земљу. Како је рекао, НПМ-ови су једни од ретких институција у државама Југоисточне Европе, који су обавили свој посао у оквиру свог мандата - пратили су однос државних органа према избеглицама, као и да ли је дошло до злостављања тих људи.

Првог дана састанка чланови Мреже пренели су искуства из посета азилима у земљама из којих долазе, као и будуће планове и изазове који се тичу заштите и унапређења права избеглица и миграната. Након излагања, учесници састанка, подељени у две групе, посетили су Центар за азил у Крњачи, као и неформално место окупљања мигранта у Београду. Другог дана, чланови Мреже поделили су своје утиске и запажања из посета у Београду и расправљали су о будућим изазовима у раду Мреже, након чега су одређени наредни кораци НПМ-ова у региону у превенцији злостављања избеглице и миграната.

Регионални састанак Мреже организовао је Заштитник грађана у сарадњи са Канцеларијом УН у Србији, а присуствовали су представници чланица Мреже, као и представници удружења из Србије.