a

b_250_0_16777215_00_images_20171212Mreza.jpgОву Конференцију посвећујемо методолигији посета установама детенције. Сматрали смо да jе после готово пет година постојања Мреже, потребно направити одређени резиме, подвући црту и сагледати резултат досадашњег рада. Наша намера је да овом приликом разменимо искуства и најбоље праксе механизама контроле у обављању посета установама у којима се налазе лица лишена слободе, рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић отварајући састанак Мреже НПМ земаља југоисточне Европе са темом „Методологија посета установама детенције“. 

Милош Јанковић, заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе и председавајући Мреже је истакао да постоји потреба да се дубље анализирају и обраде питања у вези са планирањем посета као што су врсте, састав тимова, принципи вођења посета, као и опште смернице и упитници за посете. Он је истакао да је Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) Републике Србије од 2012. посетио око 500 установа у којима се налазе лица лишена слободе и сачинио око 350 извештаја о посетама, у којима је надлежним органима упућено скоро 2000 препорука за отклањање уочених недостатака и унапређење положаја лица лишених слободе.

 

 

 

Национални механизам за превенцију тортуре састао се са проф. Нилсом Мелцером, Специјалним известиоцем Уједињених нација за тортуру и друге сурове, нечовечне или понижавајуће поступке или казне у оквиру посете Специјалног известиоца Републици Србији, која је обављена у периоду од 13. до 24. новембра 2017. године. Теме састанка биле су достигнућа државе у превенцији мучења, актуелна ситуација у местима где се налазе лица лишена слободе и поступање према њима. Проф. Мелцеру су представљене и најзначајније активности НПМ у протеклом периоду.

Представници НПМ су учествовали и на завршном састанку, који је одржан по окончању посете Специјалног известиоца Србији, на којем је проф. Мелцер обавестио представнике државних органа о прелиминарним резултатима његове посете и процесом сачињавања извештаја.

b_250_0_16777215_00_images_tribina.jpg

Трибином у београдском Центру за културну деконтаминацију обележен је 10. октобар, Светски и европски дан борбе против смртне казне и Међународни дан менталног здравља, на којој је говорио заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе и руководилац Националног механизма за превенцију тортуре Милош Јанковић.

„Србија припада кругу европских и светских држава које су, полазећи од основног и универзалног права на живот и људско достојанство, одбациле смртну казну и заузеле став да та права не могу бити ускраћена ни починиоцима најсвирепијих злочина. Заштитник грађана је уверен да смртна казна никада више неће бити поново уведена и да Република Србија никад више неће погубити ни једно људско биће“, поручио је Милош Јанковић.

Он подсећа да данас око 140 држава у свету фукционише без смртне казне, док је још око 50 њих и даље задржава у својим правним системима и у тим земљама у току једне године буде обешено, стрељано или на други начин погубљено и до неколико хиљада људи. Смртна казна у Србији последњи пут је извршена 14. фебруара 1992. године, а коначно укинута 2002. године, подсетио је Јанковић.

Десетог октобра обележава се и Међународни дан менталног здравља, када државе, психијатри, оболели од менталних поремећаја, некадашњи психијатријски пацијенти указују на значај менталног здравља и за појединца и за друштво у целини. На овај дан, истакао је Јанковић, Заштитник грађана још једном упозорава на неопходност што скоријег спровођења деинституционализације и развијања мреже служби за заштиту, збрињавање и сваковрсну подршку особама са менталним сметњама.

„Заштитник грађана посебну пажњу посвећује управо заштити њихових права, јер су особе са менталним сметњама у нашем друштву још увек посебно рањиве и нажалост у великој мери стигматизоване и маргинализоване. Тешком положају особа са менталним сметњама доприноси и чињеница да у Србији још нема услова за њихов живот уз подршку у локалној заједници“, закључио Јанковић.

 

Представницe Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) из Заштитника грађана и Покрајинског заштитника грађана учествовале су, у периоду од 25. до 27. септембра ове године, на тренингу „Вештине и технике комуникације током НПМ посета установама у којима се налазе или се могу наћи лица лишена слободе“, који је у Бечу организовао Међународни институт омбудсмана (IOI), у сарадњи са Омбудсманом Аустрије.

Тренинг је био намењен члановима НПМ и запосленима у институцијама Омбудсмана који поступају по индивидуалним притужбама. Циљ обуке био је размена искустава између НПМ различитих земаља током мониторинг посета и стицање и унапређење вештина и техника комуникације у разговору са лицима која се налазе у установама детенције, односно упознавање са циљаним и емпатичним начинима комуникације. Учесницима тренинга пружена је прилика да се кроз симулиране интервјуе између учесника тренинга и глумаца, као и кроз директне live stream интервјуе представника НПМ Аустрије током мониторинг посете, упознају са практичним приступом интервјуисања лица која су угрожена и имају потребу за подршком.

Обуку су прошли представници 29 НПМ земаља из Европе и Африке, а поред њих, активно учешће у тренингу узели су и стручњаци из Аустријског Омбудсмана/НПМ, као и представници Подкомитета УН за превенцију тортуре (SPT) и Асоцијације за превенцију тортуре (APT) , који су пружили своју експертизу и дали допринос овом тренингу. 

Представник Националног механизма за превенцију тортуре говорио је о начину на који НПМ у свом раду користи Стандардна минимална правила УН о поступању према затвореницима (Нелсон Мандела правила) учесницима састанка ’’Тортура и Нелсон Мандела правила’’, који су организовали Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) и организација ПРИ (Penal reform international).

Састанак је одржан у оквиру ХДИМ (Human Dimension Implementation Meeting), за који се сматра да је највећа европска годишња конференција о људским правима, коју организује Европска организација за безбедност и сарадњу (ОЕБС). Ове године, конференција је одржана у Варшави од 11. до 22. септембра и на њој су учествовали представници држава чланица, као и бројни међународни експерти, представници невладиних организација и активисти за људска права.

Поред активности НПМ, на овом састанку је проф. Микола Гнатовски, председник Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) представио примену Нелсон Мандела правила од стране Комитета и однос правила и стандарда које је овај Комитет успоставио. Такође, ПРИ и ОДИХР су презентовали водиче и друге инструменте за подршку државама и затворским установама у примени Мандела правила.