a

Тим Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) 23. марта 2015. године обавио је посету Полицијској управи Краљево ради утврђивања поступања према лицима лишеним слободе, тражиоцима азила и нерегуларним мигрантима. Истог дана, тим НПМ посетио је и Окружни затвор у Краљеву у циљу праћења поступања по препорукама упућених у Извештају о посети ОЗ Краљево из 2013. године.

b_250_0_16777215_00_images_stories_veternik_640x480.jpgКомесар за људска права СЕ Нилс Муижњекс, заштитник грађана Саша Јанковић и заменик заштитника грађана Милош Јанковић 17. марта 2015. године посетили су Дом „Ветерник“. Директор Дома Зоран Арбутина упознао је госте са смештајним капацитетима, бројем и структуром корисника и запослених у васпитној и здравственој служби. Гости су обишли просторије у којима бораве корисници Дома и том приликом разговарали са њима и особљем о свакодневним проблемима са којима се сусрећу.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре 26. и 27. фебруара 2015. године обавио је посету Полицијској управи Кикинда ради утврђивања правилности и законитости поступања према лицима лишеним слободе и тражиоцима азила и нерегуларним мигрантима.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 11. фебруара 2015. године обавио вечерњу ненајављену посету Казнено-поправном заводу у Пожаревцу, а затим и ноћну ненајављену посету Полицијској управи у Пожаревцу. Циљ ових ненајављених посета је утврђивање правилности и законитости рада ових установа у погледу поштовања права лица лишених слободе. Током посета омогућено је несметано остваривање надлежности Заштитника грађана и НПМ-a.

НПМ тим је 12. фебруара, према утврђеној методологији наставио посету Казнено-поправном заводу у Пожаревцу-Забели.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 5. фебруара 2015. године обавио посету Специјалној затворској болници ради утврђивања правилности и законитости рада ове установе у погледу поштовања права лица лишених слободе.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре, 15. децембра 2014. године обавио је мониторинг посете Полицијској управи за град Београд и Прихватној станици за смештај нерегуларних малолетних странаца "Васа Стајић" у Београду. Посете су реализоване у циљу праћења поступања по препорукама Заштитника грађана за унапређење положаја тражиоца азила и нерегуларних миграната у Републици Србији.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре посетио је 17. новембра 2014. године Полицијску управу Ваљево и Центар за азил у Боговaђи. Посете су реализоване у циљу праћења поступања по препорукама Заштитника грађана ради унапређење положаја тразиоца азила и нерегуларних миграната у Републици Србији.