a

Тим Националног механизма за превенцију тортуре посетио је 20. фебруара 2018. године Центар за азил у Боговађи, ради праћења поступања по препорукама које је НПМ упутио надлежним органима у циљу унапређења поступања према мигрантима и тражиоцима азила, као и по препорукама Комитета против тортуре из Закључних запажања о Другом периодичном извештају Републике Србије.

Током посете чланови тима НПМ су разговарали са особљем Центра, остварили увид у евиденције и другу документацију, обишли просторије за смештај и активности миграната и тражилаца азила и обавили поверљиве разговоре са њима.

О посети је сачињен Извештај.

Attachments:
Download this file (7160.pdf)Извештај

Тим Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) је у периоду од 7. до 9. фебруара 2018. године посетио Окружни затвор, Полицијску управу, Службу за психијатрију Опште болнице и Геронтолошки центар у Крушевцу.

Током посета овим установама праћено је поступање државних органа према грађанима и услова у којима бораве, а руководства посећених установа су успоставила пуну сарадњу са НПМ.

Национални механизам за превенцију тортуре је 29. јануара 2018. године посетио Прихватни центар за мигранте у Обреновцу, ради праћења стања у Центру, као и поступања надлежних органа по раније упућеним препорукама. Ово је била укупно трећа посета овом Прихватном центру од његовог отварања у јануару 2017. године.

Тимови Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) су 21. децембра 2017. године посетили два казнено-поправна завода који се налазе у насељу Падинска Скела, Београд. Током посете Казнено-поправном заводу у Београду разматране су могућности укључивања што већег броја осуђених лица у заједничке активности, док се тим који је посетио Казнено-поправни завод у Београду - Падинској Скели упознао са активностима које је овај Завод предузео у циљу поступања по раније упућеним препорукама НПМ.

Руководство и службеници посећених завода су остварили пуну сарадњу са тимовима НПМ и пружили им све тражене информације.

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) је 20. децембра 2017. године обавио посету Окружном затвору у Београду, током које је пратио поступање по препорукама упућеним након посете НПМ овом Заводу 2015. године, као и по препорукама Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) из Извештаја о посети Србији обављеној исте године.

Истог дана, посећена је и Специјална затворска болница у Београду, када су размотрени тренутно стање у овој установи и питање физичког спутавања пацијената.

b_250_0_16777215_00_images_slika-tim-NPM.jpgТим Националног механизма за превенцију тортуре је 8. децембра 2017. године посетио Завод за смештај одраслих лица ''Мале Пчелице'' у Крагујевцу. Током посете је праћено поступање према корисницима овог Завода и услова у којима бораве, а нарочита пажња је посвећена начину примене спутавања. Повод за посету био је и Дан људских права, који се обележава сваке године 10. децембра.

НПМ је обишао све павиљоне за смештај корисника, као и друге објекте у оквиру Завода, а у отвореном разговору са руководством Завода размотрена су питања смештаја, третмана, здравствене заштите и осталих животних услова корисника.

Службеници Завода су остварили пуну сарадњу са тимом НПМ и омогућили му да несметано оствари свој мандат.

Национални механизам за превенцију тортуре је обавио ненајављене посете центрима за прихват и збрињавање миграната који се налазе на северу земље. Током два дана, 21. и 22. новембра 2017. године, посећени су прихватни центри у Кикинди, Суботици и Сомбору. Истовремено, тим је обишао и граничне прелазе према Мађарској Хоргош и Келебија, у чијим су се непосредној близини, уз само граничну линију, налазили неформални кампови у којима су мигранти чекали пријем код мађарских власти.

Тиму НПМ су службеници свих посећених установа пружили тражене информације, омогућили приступ свим просторијама, увид у тражену документацију и ненадзиране разговоре са мигрантима по избору чланова тима.