a

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 13. марта 2017. године обавио ненајављену посету Прихватном центру за мигранте у Шиду, у циљу праћења поступања по препорукама које су упућене након посете овом Центру у децембру 2016. године.

Тим НПМ посетио је 02. марта 2017. године Центар за азил у Бањи Ковиљачи у циљу праћења поступања по препорукама упућеним у Извештају о посети из 2015. године. 

НПМ посетио је ОЗ Панчево 21. фебруара 2017. године ради праћења поступања по препорукама упућеним у Извештају о посети из 2013. године. У саставу тима је поред представника Заштитника грђана био и лекар судске медицине.

Национални механизам за превенцију тортуре је 09. и 10. фебруара 2017. године посетио Прихватне центре за мигранте у Димитровграду и Пироту, као и регионални центар граничне полиције. Посете су обављене у циљу праћења поступања према мигрантима и услова у којима бораве.

b_250_0_16777215_00_images_DSCN0858-2.JPG

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 03. фебруара 2017. године посетио новоотворени Прихватни центар у Обреновцу, у који су у протеклом периоду измештани мигранти који су боравили у нељудским условима у хангарима у близини Београдске аутобуске станице.

Посебна пажња током ове посете је усмерена на малолетнике, због чега су у саставу тима биле и представнице Одељења за права детета из Стручне службе Заштитника грађана.

b_250_0_16777215_00_images_DSCN0841-640x480.jpgТим Националног механизма за превенцију тортуре је пратио јучерашњи поступак измештања миграната који бораве у непримереним и нељудским условима у хангарима који се налазе у близини Београдске аутобуске станице. Око 60 миграната, углавном малолетника без пратње, Комесаријат за избеглице и миграције је пребацио у Центар за азил у Крњачи, где ће бити медицински збринути и смештени у адекватне услове. Мигранти су се добровољно пријавили за измештање из барака и цео поступак је спроведен без инцидената и уз пуно поштовање права миграната.

Ова акција је у складу са препоруком Националног механизма за превенцију тортуре, упућеној у Извештају о посети неформалним местима окупљања избеглица и миграната у Београду од 10. августа 2016. године, да надлежни органи без одлагања предузму мере у циљу смештања миграната у институције система (центре за азил и прихватне центре). Охрабрују најаве надлежних органа да ће започете активности бити настављене и у наредном периоду.

Имајући у виду временске прилике, животи миграната који бораве у хангарима су угрожени. Национални механизам за превенцију тортуре сматра да Република Србија треба да без одлагања институционално збрине све мигранте и да је право избора миграната мање значајно од њиховог опстанка, физичког и психичког интегритета и достојанства.

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) је у четвртак, 15. децембра 2016. године, посетио установе у граду Вршцу у којима се налазе или се могу налазити лица лишена слободе.

Подељен у неколико тимова, НПМ је посетио Полицијску станицу, Регионални центар граничне полиције према Румунији, Одељење Окружног затвора у Панчеву које се налази у Вршцу, Специјалну болницу за психијатријске болести ''Др Славољуб Бакаловић'' и Геронтолошки центар.

Посета Полицијској станици, која је у саставу Полицијске управе у Панчеву, је као посебан циљ имала праћење поступања органа по препорукама које је НПМ упутио након посете Полицијској управи у Панчеву и полицијским станицама у њеном саставу 2013. године, као и праћење поступања полицијских службеника према мигрантима и тражиоцима азила. Такође, посета Специјалној болници за психијатријске болести је имала за циљ праћење поступања по препорукама које је Комитет за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (CPT) упутио Влади Републике Србије након што је 2015. године посетио ову установу.

Службена лица посећених установа су остварила пуну сарадњу са НПМ, омогућивши му да несметано обави своју дужност. Службеници су пружили тражене информације и омогућили тимовима НПМ приступ свим просторијама, увид у документацију и разговор са затеченим лицима, по избору тимова.