a

b_250_0_16777215_00_images_DSCN2115.JPGНационални механизам за превенцију тортуре (НПМ) ове године обележава Међународни дан миграната посетом Центру за азил у Крњачи, који има капацитет за смештај око 1000 миграната. Том приликом НПМ ће се састати са помоћником комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица господином Иваном Гергиновим, ради разматрања актуелне ситуације у овом и другим центрима за прихват миграната.

У циљу праћења положаја миграната који се налазе на територији Републике Србије од почетка године НПМ је обавио 35 посета прихватним центрима за мигранте, центрима за азил, граничним прелазима, као и разним неформалним местима окупљања миграната. У истом периоду упућено је преко 50 препорука за побољшање поступања надлежних органа. Нарочита пажња посвећена је жртвама тортуре и малолетним мигрантима без пратње.

У Србији тренутно борави око 5.000 миграната, од којих је већина смештена у званичним смештајним капацитетима, али на жалост још увек има и оних, углавном самаца, који својевољно и даље бораве ван прихватних центара и центара за азил, иако у њима има довољно слободних места. Имајући у виду неповољне временске прилике, надлежни органи предузимају активности како би се сви мигранти сместили у прихватне центре. Нарочито је забрињавајуће што скоро сви мигранти желе да наставе свој пут даље, а упркос томе недељно само око 50 њих на легалан начин уђе у Европску унију. Ово доводи до великог незадовољства и психичког притиска, тако да је велики број препорука НПМ био упућен у циљу успостављања и унапређења пружања психолошке помоћи и подршке мигрантима.