a

Представницe Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) из Заштитника грађана и Покрајинског заштитника грађана учествовале су, у периоду од 25. до 27. септембра ове године, на тренингу „Вештине и технике комуникације током НПМ посета установама у којима се налазе или се могу наћи лица лишена слободе“, који је у Бечу организовао Међународни институт омбудсмана (IOI), у сарадњи са Омбудсманом Аустрије.

Тренинг је био намењен члановима НПМ и запосленима у институцијама Омбудсмана који поступају по индивидуалним притужбама. Циљ обуке био је размена искустава између НПМ различитих земаља током мониторинг посета и стицање и унапређење вештина и техника комуникације у разговору са лицима која се налазе у установама детенције, односно упознавање са циљаним и емпатичним начинима комуникације. Учесницима тренинга пружена је прилика да се кроз симулиране интервјуе између учесника тренинга и глумаца, као и кроз директне live stream интервјуе представника НПМ Аустрије током мониторинг посете, упознају са практичним приступом интервјуисања лица која су угрожена и имају потребу за подршком.

Обуку су прошли представници 29 НПМ земаља из Европе и Африке, а поред њих, активно учешће у тренингу узели су и стручњаци из Аустријског Омбудсмана/НПМ, као и представници Подкомитета УН за превенцију тортуре (SPT) и Асоцијације за превенцију тортуре (APT) , који су пружили своју експертизу и дали допринос овом тренингу.