a

Запослени у Секретаријату Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) похађао је, у периоду од 13. до 18. августа ове године, летњу школу ''Примена Нелсон Мандела правила УН на мониторинг места детенције'', коју су на Универзитету у Бристолу организовале међународне невладине организације Penal Reform International, Association for Prevention of Torture, као и Human Rights Implementation Centre, који је основан у оквиру Универзитета.

Школа је била намењена члановима и запосленима у НПМ и имала је за циљ повећање капацитета учесника за мониторинг примене Нелсон Мандела правила. Обуку су прошли представници НПМ 20 земаља из различитих крајева света. Школа је пружила и могућност сусрета и међусобног повезивања стручњака и представника НПМ.

Предавачи су били еминентни стручњаци из области превенције тортуре, међу којима су професори универзитета, бивши и садашњи чланови међународних тела која се баве превенцијом тортуре, шефови и чланови НПМ и представници цивилног сектора. Током програма учесници су обучени о кључним одредбама Правила, како би могли оценити да ли су услови детенције у складу са њима.

Нелсон Мандела правила су Стандардна минимална правила УН за поступање са затвореницима, која су ревидирана Резолуцијом Генералне Скупштине из 2015. године и тада названа по председнику Јужноафричке Републике, који је провео 27 година у затвору током своје борбе за људска права, једнакост, демократију и промоцију културе мира.