a

b_250_0_16777215_00_images_npm-podgorica-2.JPG''Улога Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) је да помогне онима који су у незавидној ситуацији, у затвореним установама, склоњени од очију јавности, због чега су и подложни настанку тортуре'', изјавио је данас вршилац функције Заштитника грађана Србије и председавајући Мреже НПМ земаља Југоисточне Европе Милош Јанковић.

Он је рекао да су посете један од основних принципа које успоставља Опциони протокол уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака (OPCAT). Како је казао Јанковић, када се ради о посетама местима у којима се налазе особе лишене слободе или где је ограничено кретање (места детенције), није ствар у квалитету рада колико у квантитету.

''Квантитет рађа квалитет. Што смо више у установама детенције, превенираћемо тортуру'', истакао је Јанковић. Према његовим речима, ако НПМ изради квалитетне извештаје и добре и извршиве препоруке, то је степеница више. У Србији, како је навео, се сматра да је здравствена заштита лица лишених слободе доста покривена и да је већи проблем заштита од злостављања у психијатријским болницама.

b_250_0_16777215_00_images_npm-podgorica.jpg''Здравствена заштита мора бити једнака у затворима као што је и ван њих'', истакао је Јанковић. Он је рекао да у установе детенције долазе лица без историје болести и зато је питање лекарског картона веома важно, као и приступ медицинској документацији.

''У затворима службе за обезбеђење присуствују прегледима и имају приступ документацији, што је недопустиво, баш као и ситуације када лекове дели немедицинско особље“, упозорио је Јанковић.

Вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић учествује на састанку Мреже НПМ земаља југоисточне Европе. Главна тема састанка, који се 5. и 6. јула одржава у Подгорици, је здравстена заштита у затворима и психијатријским установама.