a

b_250_0_16777215_00_images_20220729Cacak.jpg
Фото: Заштитник грађана

Тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић, обавио је 28. јула 2022. године ненајављену посету Полицијској управи у Чачку и том приликом посетио седиште Полицијске управе и Саобраћајну полицијску испоставу.

Током посете, НПМ је обишао просторије за задржавање како би проверио да ли су исте у складу са прописаним условима, односно важећим стандардима, разговарао са полицијским службеницима о начину остваривања основних права доведених и задржаних лица и извршио увид у предмете о задржавању лица. У тренутку посета није било доведених ни задржаних лица.

Чланови тима су раније тог дана обавили и ненајављену посету Одељењу притвора Окружног затвора у Чачку, где су са притвореницима разговарали о поступању полиције према њима приликом лишења слободе, задржавања и примене полицијских овлашћења и обишли просторије које се у Заводу користе за задржавање лица у кривичном поступку. Поред тога, у ОЗ Чачак посебна пажња посвећена је начину обављања првог лекарског прегледа по пријему у Завод.

Професионално поступање свих полицијских и заводских службеника током посета НПМ представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа са НПМ-ом.