a

Тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић посетио је 3. марта 2022. године Полицијску станицу Пећинци, Полицијску станицу Ириг, Полицијску станицу Рума и Саобраћајну полицијску испоставу у Руми.

b_250_0_16777215_00_images_20220309_Policijska_stanica_u_Irigu.jpg
Фото: Заштитник грађана

Током тих посета НПМ је контролисао поступање полицијских службеника у вези са остваривањем основних права задржаних лица, као што су право на приступ лекару и адвокату, право да о свом лишењу слободе обавесте блиску особу, и начину на који се доведена и задржана лица информишу о својим правима. Тим НПМ-а је, такође, обишао просторије за задржавање како би проверио да ли су исте у складу са прописаним условима, односно важећим стандардима.

Пре обављања посета наведеним организационим јединицама Полицијске управе Сремска Митровица, тим НПМ-a је 1. марта 2022. године у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици разговарао са притвореним лицима о поступању полиције према њима приликом хапшења и примене полицијских овлашћења.

Професионално поступање свих полицијских службеника током посете НПМ представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа са НПМ-ом.