a

b_250_0_16777215_00_images_KPZ_Pozarevac.jpgТим Заштитника грађана у обављању послова НПМ-а, који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић обавио је 1. априла 2021. године посету Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу. У тиму су поред запослених из Заштитника грађана биле и представница Виктимолошког друштва Србије и лекар специјалиста судске медицине.

Имајући у виду да је 21. децембра прошле године обележено десет година од усвајања Правила УН о третману жена затвореница и ванзаводским мерама за жене које су учиниле кривична дела, познатих под називом Правила из Бангкока (Бангкочка правила), као и чињеницу да је НПМ Србије на Међународни дан жена 8. март, по први пут заједнички са Асоцијацијом за превенцију тортуре и већим бројем мониторинг тела из читавог света, позвао државне органе на континуирано деловање у циљу заштите жена у затвору, НПМ је током посете пратио усклађеност са Бангкочким правилима.

b_250_0_16777215_00_images_KPZ_POzarevac_1.jpgТим НПМ је обишао смештајне капацитете у Заводу, новоизграђени објекат, економију, део Завода у коме су смештене осуђенице са децом, остварио увид у релевантну документацију у Служби за опште послове, Служби за здравствену заштиту, Служби за третман и Служби за обезбеђење. Такође, обављени су разговори са руководством Завода и начелницима надлежних служби, као и са више осуђеница. Посебна пажња посвећена је начину остваривања здравствене заштите осуђеница, као и положају трудница и осуђеница које у Заводу бораве са децом.

Професионално поступање руководства и свих службеника завода током посете НПМ представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа са НПМ.