a

 
Опширније...

Представници Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) разговарали су о положају миграната, избеглица и тражилаца азила у Републици Србији са делегацијом Националног омбудсмана Краљевине Холандије, која је у дводневној посети Заштитнику грађана.

НПМ је представио резултате свог рада у области заштите права миграната и тражилаца азила и мониторинга центара за њихов прихват. Представнике холандског омбудсмана су посебно занимале препоруке НПМ, сарадња са државним органима и резултати рада Мреже НПМ југоисточне Европе.

Заштитник грађана објавио јавни позив за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре.

Опширније...Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) ове године обележава Међународни дан миграната посетом Центру за азил у Крњачи, који има капацитет за смештај око 1000 миграната. Том приликом НПМ ће се састати са помоћником комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица господином Иваном Гергиновим, ради разматрања актуелне ситуације у овом и другим центрима за прихват миграната.

У циљу праћења положаја миграната који се налазе на територији Републике Србије од почетка године НПМ је обавио 35 посета прихватним центрима за мигранте, центрима за азил, граничним прелазима, као и разним неформалним местима окупљања миграната. У истом периоду упућено је преко 50 препорука за побољшање поступања надлежних органа. Нарочита пажња посвећена је жртвама тортуре и малолетним мигрантима без пратње.

У Србији тренутно борави око 5.000 миграната, од којих је већина смештена у званичним смештајним капацитетима, али на жалост још увек има и оних, углавном самаца, који својевољно и даље бораве ван прихватних центара и центара за азил, иако у њима има довољно слободних места. Имајући у виду неповољне временске прилике, надлежни органи предузимају активности како би се сви мигранти сместили у прихватне центре. Нарочито је забрињавајуће што скоро сви мигранти желе да наставе свој пут даље, а упркос томе недељно само око 50 њих на легалан начин уђе у Европску унију. Ово доводи до великог незадовољства и психичког притиска, тако да је велики број препорука НПМ био упућен у циљу успостављања и унапређења пружања психолошке помоћи и подршке мигрантима.

Опширније...Ову Конференцију посвећујемо методолигији посета установама детенције. Сматрали смо да jе после готово пет година постојања Мреже, потребно направити одређени резиме, подвући црту и сагледати резултат досадашњег рада. Наша намера је да овом приликом разменимо искуства и најбоље праксе механизама контроле у обављању посета установама у којима се налазе лица лишена слободе, рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић отварајући састанак Мреже НПМ земаља југоисточне Европе са темом „Методологија посета установама детенције“. 

Милош Јанковић, заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе и председавајући Мреже је истакао да постоји потреба да се дубље анализирају и обраде питања у вези са планирањем посета као што су врсте, састав тимова, принципи вођења посета, као и опште смернице и упитници за посете. Он је истакао да је Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) Републике Србије од 2012. посетио око 500 установа у којима се налазе лица лишена слободе и сачинио око 350 извештаја о посетама, у којима је надлежним органима упућено скоро 2000 препорука за отклањање уочених недостатака и унапређење положаја лица лишених слободе.

 

 

 

Национални механизам за превенцију тортуре састао се са проф. Нилсом Мелцером, Специјалним известиоцем Уједињених нација за тортуру и друге сурове, нечовечне или понижавајуће поступке или казне у оквиру посете Специјалног известиоца Републици Србији, која је обављена у периоду од 13. до 24. новембра 2017. године. Теме састанка биле су достигнућа државе у превенцији мучења, актуелна ситуација у местима где се налазе лица лишена слободе и поступање према њима. Проф. Мелцеру су представљене и најзначајније активности НПМ у протеклом периоду.

Представници НПМ су учествовали и на завршном састанку, који је одржан по окончању посете Специјалног известиоца Србији, на којем је проф. Мелцер обавестио представнике државних органа о прелиминарним резултатима његове посете и процесом сачињавања извештаја.