a

У просторијама Заштитника грађана, 27. августа 2013. године, одржан је састанак Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре са представницима Министарства унутрашњих послова и Полицијске управе за град Београд, којој је Заштитник грађана упутио Извештај са препорукама за отклањање уочених недостатака, а у циљу изналажења начина за ефикасно исправљање свих уочених неправилности.

Састанак је организован у оквиру обавезе Националних механизама за превенцију тортуре и државних органа да остварују сталан кооперативни дијалог. Постигнута сагласност око уочених неправилности и неопходности за њихово отклањање представља предуслов за унапређење положаја задржаних лица и ефикасније обављање послова од стране полицијских службеника.

У понедељак, 1. јула у Медија центру у Београду одржан je округли сто на тему Преоптерећеност завода за извршење кривичних санкција и мере Владе Србије за решавање овог проблема. Милош јанковић, заменик заштитника грађана, је присуствовао и говорио је на тему  "Смањења преоптерећености затвора".

 

Опширније...Не може се рећи да у Србији има системске тортуре над лицима лишених слободе, али се може констатовати да има појединачних случајева које систем толерише, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на представљању извештаја "Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину". Он је на јавном скупштинском слушању извештаја, које су организовали Одбор за људска и мањинска права и Одбор за правосуђе и државну управу и локалну самоуправу, рекао да је током прошле године у оквиру институције Заштитника грађана организована посебна јединица Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) који се баве превенцијом тортуре у установама у којима су смештена лица лишена слободе.

У Народној скупштини 26. јуна, поводом Међународног дана подршке жртвама тортуре,  одржано је јавно слушање на ком ће се разматрало о Годишњем извештају Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину. На јавном слушању су поред посланика присуствовали и представници невладиног сектора и органа јавне власти.

Висока комесарка УН за људска права Нави Пилаj, која је у првој званичној посети  Србији, заједно са  замеником заштитника грађана Милошем Јанковићем и експертом Националног превентивног механизма (НПМ) др Владимиром Јовићем, обишла је Специјалну болницу за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић“ у Падинској Скели. Тој посети су се придружили и амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг и стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте.