a

Опширније...Заштитник грађана је, у сарадњи са Управом за извршење кривичних санкција и удружењем Иницијатива младих за људска права организовао округли сто „Здравствена заштита у затворском систему Србије“, на коме су се окупили лекари и друго медицинско особље ангажовано у заводима за извршење кривичних санкција. Учесницима су се поред заменика заштитника грађана, Милоша Јанковића и његових сарадника, обратили и директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић, управник Специјалне затворске болнице Драгољуб Пауновић, као и стручњаци из области људских права и пружања здравствене заштите Александар Стојановић, проф. др Ђорђе Алемпијевић и проф. др Владимир Јовић. Циљ округлог стола био је обука учесника о стандардима пружања здравствене заштите у заводима, као и упознавање са најзначајнијим налазима и препорукама Заштитника грађана и Националног механизма за превенцију тортуре.

У свом досадашњем раду по притужбама и у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре, Заштитник грађана је заводима за извршење кривичних санкција упутио око 200 препорука које се односе на унапређење здравствене заштите у затворима.

Опширније...Услови смештаја и третман у установама социјалне заштите са посебним фокусом на домовима за стара лица и ограничења слободе уз прекомерну медикацију била је тема састанка Мреже Националних механизама за превенцију тортуре Југоисточне Европе одржаног у Салцбургу од 20. до 22. априла ове године.

У име Националног механизма за превенцију тортуре Републике Србије (НПМ) састанку су присуствовали Милош Јанковић, заменик заштитника грађана и координатор српског НПМ-а и Милан М. Марковић, правни саветник Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С и члан тима НПМ Србије. Они су учесницима састанка приказали искуства из посета домским установама социјалне заштите у Републици Србији.

Заштитник грађана је упутио позив удружењима, чијим је статутом предвиђен циљ удруживања унапређење и заштита људских права и слобода, за сарадњу у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре. Сарадња се односи на учешће представника удружења и сарадника удружења у посетама местима у којима су смештена лица лишена слободе, сачињавање извештаја, препорука, мишљења и других аката, као и обављање осталих послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ).

Опширније...Заменик заштитника грађана за заштиту права лица лишених слободе Милош Јанковић, са сарадницима из стручне службе Заштитника грађана, посетио је данас Окружни затвор у Београду и Специјалну затворску болницу. Том приликом је обишао јединицу Специјалне затворске болнице у којој се изводе радови, као и недавно реновирани затворски блок.

На састанку, на ком су учествовали представници Заштитника грађана, директор Управе за извршење кривичних санкција Миланом Стевовићем, управник затвора Звонко Груловић и судија за извршење кривичних санкција Наталија Бобот, изнети су најзначајнији проблеми и изазови са којима се суочава систем за извршење кривичних санкција у Србији, а чијим унапређењем би се побољшао положај лица лишених слободе, као и остваривање њихових права.

Поводом 26. јуна, Међународног дана УН за подршку жртвама тортуре,  Заштитник грађана са задовољством констатује да током низа ноћних и ненајављених посета затворима обављеним ове године, ниједан осуђеник није указао да је био жртва тортуре, што је напредак у односу на раније године.

Заштитник грађана очекује од свих државних органа да спрече било који облик злостављања. Заштитник грађана ће, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, несмањеним интензитетом наставити посете установама у којима се налазе лица лишена слободе. У овој години их је већ било 54.

Превенција тортуре и бескомпромисан обрачун са нечовечним и понижавајућим поступањем и кажњавањем један је од основних услова за очување достојанства свих грађана.

У наредном периоду посебна пажња биће посвећена заштити извора сазнања о случајевима тортуре од било какве одмазде због контакта са Заштитником грађана.