a

Представницe Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) из Заштитника грађана и Покрајинског заштитника грађана учествовале су, у периоду од 25. до 27. септембра ове године, на тренингу „Вештине и технике комуникације током НПМ посета установама у којима се налазе или се могу наћи лица лишена слободе“, који је у Бечу организовао Међународни институт омбудсмана (IOI), у сарадњи са Омбудсманом Аустрије.

Тренинг је био намењен члановима НПМ и запосленима у институцијама Омбудсмана који поступају по индивидуалним притужбама. Циљ обуке био је размена искустава између НПМ различитих земаља током мониторинг посета и стицање и унапређење вештина и техника комуникације у разговору са лицима која се налазе у установама детенције, односно упознавање са циљаним и емпатичним начинима комуникације. Учесницима тренинга пружена је прилика да се кроз симулиране интервјуе између учесника тренинга и глумаца, као и кроз директне live stream интервјуе представника НПМ Аустрије током мониторинг посете, упознају са практичним приступом интервјуисања лица која су угрожена и имају потребу за подршком.

Обуку су прошли представници 29 НПМ земаља из Европе и Африке, а поред њих, активно учешће у тренингу узели су и стручњаци из Аустријског Омбудсмана/НПМ, као и представници Подкомитета УН за превенцију тортуре (SPT) и Асоцијације за превенцију тортуре (APT) , који су пружили своју експертизу и дали допринос овом тренингу. 

Представник Националног механизма за превенцију тортуре говорио је о начину на који НПМ у свом раду користи Стандардна минимална правила УН о поступању према затвореницима (Нелсон Мандела правила) учесницима састанка ’’Тортура и Нелсон Мандела правила’’, који су организовали Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) и организација ПРИ (Penal reform international).

Састанак је одржан у оквиру ХДИМ (Human Dimension Implementation Meeting), за који се сматра да је највећа европска годишња конференција о људским правима, коју организује Европска организација за безбедност и сарадњу (ОЕБС). Ове године, конференција је одржана у Варшави од 11. до 22. септембра и на њој су учествовали представници држава чланица, као и бројни међународни експерти, представници невладиних организација и активисти за људска права.

Поред активности НПМ, на овом састанку је проф. Микола Гнатовски, председник Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) представио примену Нелсон Мандела правила од стране Комитета и однос правила и стандарда које је овај Комитет успоставио. Такође, ПРИ и ОДИХР су презентовали водиче и друге инструменте за подршку државама и затворским установама у примени Мандела правила.

Представник Националног механизма за превенцију тортуре је учествовао на експертским консултацијама Специјалног известиоца Уједињених нација за тортуру и другe суровe, нељудске или понижавајуће казне или поступке, на тему тортуре која је повезана са миграцијом. Серији састанака су присуствовали представници организација, међународних, државних и невладиних, које се баве питањима тортуре и миграција и одржани су ради информисања Специјалног известиоца о чињеницама и ставовима експерата од значаја за његов Извештај о овој теми, за који се очекује да ће бити завршен до краја ове године.

Консултације су одржане у Женеви, у периоду од 28. – 30. августа 2017. године, у седишту Високог комесаријата Уједињених нација за људска права.Такође, Специјални известилац је упутио јавни позив државама, агенцијама УН, организацијама цивилног друштва и научним институцијама, које би желеле да допринесу овој теми, да до 30. септембра 2017. године пошаљу попуњени упитник, који се може пронаћи на интернет страници Високог комесаријата:

http://www.ohchr.org/EN/Issues/Torture/SRTorture/Pages/MigrationRelatedTorture.aspx.

Запослени у Секретаријату Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) похађао је, у периоду од 13. до 18. августа ове године, летњу школу ''Примена Нелсон Мандела правила УН на мониторинг места детенције'', коју су на Универзитету у Бристолу организовале међународне невладине организације Penal Reform International, Association for Prevention of Torture, као и Human Rights Implementation Centre, који је основан у оквиру Универзитета.

Школа је била намењена члановима и запосленима у НПМ и имала је за циљ повећање капацитета учесника за мониторинг примене Нелсон Мандела правила. Обуку су прошли представници НПМ 20 земаља из различитих крајева света. Школа је пружила и могућност сусрета и међусобног повезивања стручњака и представника НПМ.

Предавачи су били еминентни стручњаци из области превенције тортуре, међу којима су професори универзитета, бивши и садашњи чланови међународних тела која се баве превенцијом тортуре, шефови и чланови НПМ и представници цивилног сектора. Током програма учесници су обучени о кључним одредбама Правила, како би могли оценити да ли су услови детенције у складу са њима.

Нелсон Мандела правила су Стандардна минимална правила УН за поступање са затвореницима, која су ревидирана Резолуцијом Генералне Скупштине из 2015. године и тада названа по председнику Јужноафричке Републике, који је провео 27 година у затвору током своје борбе за људска права, једнакост, демократију и промоцију културе мира.

Опширније...''Улога Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) је да помогне онима који су у незавидној ситуацији, у затвореним установама, склоњени од очију јавности, због чега су и подложни настанку тортуре'', изјавио је данас вршилац функције Заштитника грађана Србије и председавајући Мреже НПМ земаља Југоисточне Европе Милош Јанковић.

Он је рекао да су посете један од основних принципа које успоставља Опциони протокол уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака (OPCAT). Како је казао Јанковић, када се ради о посетама местима у којима се налазе особе лишене слободе или где је ограничено кретање (места детенције), није ствар у квалитету рада колико у квантитету.

''Квантитет рађа квалитет. Што смо више у установама детенције, превенираћемо тортуру'', истакао је Јанковић. Према његовим речима, ако НПМ изради квалитетне извештаје и добре и извршиве препоруке, то је степеница више. У Србији, како је навео, се сматра да је здравствена заштита лица лишених слободе доста покривена и да је већи проблем заштита од злостављања у психијатријским болницама.

Опширније...''Здравствена заштита мора бити једнака у затворима као што је и ван њих'', истакао је Јанковић. Он је рекао да у установе детенције долазе лица без историје болести и зато је питање лекарског картона веома важно, као и приступ медицинској документацији.

''У затворима службе за обезбеђење присуствују прегледима и имају приступ документацији, што је недопустиво, баш као и ситуације када лекове дели немедицинско особље“, упозорио је Јанковић.

Вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић учествује на састанку Мреже НПМ земаља југоисточне Европе. Главна тема састанка, који се 5. и 6. јула одржава у Подгорици, је здравстена заштита у затворима и психијатријским установама.