a

Национални механизам за превенцију тортуре састао се са проф. Нилсом Мелцером, Специјалним известиоцем Уједињених нација за тортуру и друге сурове, нечовечне или понижавајуће поступке или казне у оквиру посете Специјалног известиоца Републици Србији, која је обављена у периоду од 13. до 24. новембра 2017. године. Теме састанка биле су достигнућа државе у превенцији мучења, актуелна ситуација у местима где се налазе лица лишена слободе и поступање према њима. Проф. Мелцеру су представљене и најзначајније активности НПМ у протеклом периоду.

Представници НПМ су учествовали и на завршном састанку, који је одржан по окончању посете Специјалног известиоца Србији, на којем је проф. Мелцер обавестио представнике државних органа о прелиминарним резултатима његове посете и процесом сачињавања извештаја.

Опширније...

Трибином у београдском Центру за културну деконтаминацију обележен је 10. октобар, Светски и европски дан борбе против смртне казне и Међународни дан менталног здравља, на којој је говорио заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе и руководилац Националног механизма за превенцију тортуре Милош Јанковић.

„Србија припада кругу европских и светских држава које су, полазећи од основног и универзалног права на живот и људско достојанство, одбациле смртну казну и заузеле став да та права не могу бити ускраћена ни починиоцима најсвирепијих злочина. Заштитник грађана је уверен да смртна казна никада више неће бити поново уведена и да Република Србија никад више неће погубити ни једно људско биће“, поручио је Милош Јанковић.

Он подсећа да данас око 140 држава у свету фукционише без смртне казне, док је још око 50 њих и даље задржава у својим правним системима и у тим земљама у току једне године буде обешено, стрељано или на други начин погубљено и до неколико хиљада људи. Смртна казна у Србији последњи пут је извршена 14. фебруара 1992. године, а коначно укинута 2002. године, подсетио је Јанковић.

Десетог октобра обележава се и Међународни дан менталног здравља, када државе, психијатри, оболели од менталних поремећаја, некадашњи психијатријски пацијенти указују на значај менталног здравља и за појединца и за друштво у целини. На овај дан, истакао је Јанковић, Заштитник грађана још једном упозорава на неопходност што скоријег спровођења деинституционализације и развијања мреже служби за заштиту, збрињавање и сваковрсну подршку особама са менталним сметњама.

„Заштитник грађана посебну пажњу посвећује управо заштити њихових права, јер су особе са менталним сметњама у нашем друштву још увек посебно рањиве и нажалост у великој мери стигматизоване и маргинализоване. Тешком положају особа са менталним сметњама доприноси и чињеница да у Србији још нема услова за њихов живот уз подршку у локалној заједници“, закључио Јанковић.

 

Представницe Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) из Заштитника грађана и Покрајинског заштитника грађана учествовале су, у периоду од 25. до 27. септембра ове године, на тренингу „Вештине и технике комуникације током НПМ посета установама у којима се налазе или се могу наћи лица лишена слободе“, који је у Бечу организовао Међународни институт омбудсмана (IOI), у сарадњи са Омбудсманом Аустрије.

Тренинг је био намењен члановима НПМ и запосленима у институцијама Омбудсмана који поступају по индивидуалним притужбама. Циљ обуке био је размена искустава између НПМ различитих земаља током мониторинг посета и стицање и унапређење вештина и техника комуникације у разговору са лицима која се налазе у установама детенције, односно упознавање са циљаним и емпатичним начинима комуникације. Учесницима тренинга пружена је прилика да се кроз симулиране интервјуе између учесника тренинга и глумаца, као и кроз директне live stream интервјуе представника НПМ Аустрије током мониторинг посете, упознају са практичним приступом интервјуисања лица која су угрожена и имају потребу за подршком.

Обуку су прошли представници 29 НПМ земаља из Европе и Африке, а поред њих, активно учешће у тренингу узели су и стручњаци из Аустријског Омбудсмана/НПМ, као и представници Подкомитета УН за превенцију тортуре (SPT) и Асоцијације за превенцију тортуре (APT) , који су пружили своју експертизу и дали допринос овом тренингу. 

Представник Националног механизма за превенцију тортуре говорио је о начину на који НПМ у свом раду користи Стандардна минимална правила УН о поступању према затвореницима (Нелсон Мандела правила) учесницима састанка ’’Тортура и Нелсон Мандела правила’’, који су организовали Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) и организација ПРИ (Penal reform international).

Састанак је одржан у оквиру ХДИМ (Human Dimension Implementation Meeting), за који се сматра да је највећа европска годишња конференција о људским правима, коју организује Европска организација за безбедност и сарадњу (ОЕБС). Ове године, конференција је одржана у Варшави од 11. до 22. септембра и на њој су учествовали представници држава чланица, као и бројни међународни експерти, представници невладиних организација и активисти за људска права.

Поред активности НПМ, на овом састанку је проф. Микола Гнатовски, председник Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) представио примену Нелсон Мандела правила од стране Комитета и однос правила и стандарда које је овај Комитет успоставио. Такође, ПРИ и ОДИХР су презентовали водиче и друге инструменте за подршку државама и затворским установама у примени Мандела правила.

Представник Националног механизма за превенцију тортуре је учествовао на експертским консултацијама Специјалног известиоца Уједињених нација за тортуру и другe суровe, нељудске или понижавајуће казне или поступке, на тему тортуре која је повезана са миграцијом. Серији састанака су присуствовали представници организација, међународних, државних и невладиних, које се баве питањима тортуре и миграција и одржани су ради информисања Специјалног известиоца о чињеницама и ставовима експерата од значаја за његов Извештај о овој теми, за који се очекује да ће бити завршен до краја ове године.

Консултације су одржане у Женеви, у периоду од 28. – 30. августа 2017. године, у седишту Високог комесаријата Уједињених нација за људска права.Такође, Специјални известилац је упутио јавни позив државама, агенцијама УН, организацијама цивилног друштва и научним институцијама, које би желеле да допринесу овој теми, да до 30. септембра 2017. године пошаљу попуњени упитник, који се може пронаћи на интернет страници Високог комесаријата:

http://www.ohchr.org/EN/Issues/Torture/SRTorture/Pages/MigrationRelatedTorture.aspx.