a

Опширније...Заштитник грађана започео је мониторинг присилног враћања грађана Србије из земаља Европске уније којима нису прихваћени захтеви за азил. Представник Заштитника грађана је, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, пратио поступање полиције према лицима која су јуче, посебним чартер летом, враћена из Диселдорфa у Србију.

Током праћења нису регистроване неправилности у поступању органа јавне власти, а сарадња са полицијом је била изузетно добра. Заштитнику грађана је омогућено остваривање мандата у пуном капацитету.

Национални механизам за превенцију тортуре 24. новембра 2015. године, обавио је пратећу посету Прихватном центру за мигранте у Прешеву и Кампу у Миратовцу у циљу праћења поступања по препорукама упућеним кроз Извештај о посети из септембра 2015. године.

Национални механизам за превенцију тортуре је, од 04. до 06. новембра 2015. године, обавио посете ПУ Бор и ПУ Зајечар, као и полицијским станицама у саставу управа, ради праћења поступања по препорукама упућеним кроз извештаје о посетама 2012. године. Том приликом, посебна пажња посвећења је и поступању према мигрантима / тражиоцима азила.

У сарадњи са Хелсиншким одбором за људска права у Србији и Комитетом правника за људска права (YUCOM), 15. и 16. октобра 2015. године посећени су новоотворени центри за ментално здравље у Кикинди и Сомбору. Циљ посета је упознавање са радом и начином функционисања центара.

Заштитник грађана у обављању послова Националног маханизма за превенцију тортуре (НПМ) обавио је 15. и 16. октобра 2015. године посете Пироту и Димитровграду у циљу праћења поступања надлежних органа према избеглицама које долазе из ратом захваћених подручја. Првог дана НПМ је посетио Центар за социјални рад у Пироту и Полицијску управу Пирот, а другог дана су посећене Станица граничне полиције Пирот у Димитровграду, Центар за социјални рад у Димитровграду и Регионални центар граничне полиције према Бугарској.

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) је у Сомбору, 07. октобра 2015. године, обавио посете Полицијској управи, Казнено-поправном заводу и Повереништву за избеглице и миграције. Циљ посета било је праћења поступања надлежних органа према избеглицама које долазе из ратом захваћених подручја.

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) обавио је 25. септембра 2015. године посете Регионалном центру граничне полиције према Хрватској и Прихватном центру Принциповац код Шида. Циљ посета било је праћења поступања надлежних органа према избеглицама које долазе из ратом захваћених подручја.