a

Тим Националног механизма за превенцију тортуре, 27. јануара 2016. године обавио је посету Заводу за васпитање деце и омладине "Васа Стајић", односно Центру за смештај страних малолетних лица без пратње у циљу праћења поступања према малолетним избеглицама/мигрантима.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) обавио је 26. јануара 2016. године посете Прихватаном центру Шид и Прихватном центру Адашевци ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама/мигрантима.

Национални механизам за превенцију тортуре 22. јануара 2016. године обавио је посету Управи за странце Полицијске управе за град Београд, ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама/мигрантима.

Национални механизам за превенцију тортуре 19. јануара 2016. године обавио је посету Центру за азил у Крњачи, ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама/мигрантима.

Мултидисциплинарни тим Националног механизма за превенцију тортуре, у чијем саставу су били запослени у стручној служби Заштитника грађана и специјалисти судске медицине обавили су 22. децембра 2015. године ненајављену посету притворској јединици Окружног затвора у Београду. Циљ посете био је испитивање навода о тортури притворених лица која су претходно била задржана у трајању до 48 сати у полицијским станицама. Обављени су поверљиви разговори са 66 притвореника, од којих нико није навео да је био злостављан током полицијског задржавања, нити у притвору. Такође, ниједан од испитаника није имао видљиве повреде.

Опширније...Заштитник грађана започео је мониторинг присилног враћања грађана Србије из земаља Европске уније којима нису прихваћени захтеви за азил. Представник Заштитника грађана је, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, пратио поступање полиције према лицима која су јуче, посебним чартер летом, враћена из Диселдорфa у Србију.

Током праћења нису регистроване неправилности у поступању органа јавне власти, а сарадња са полицијом је била изузетно добра. Заштитнику грађана је омогућено остваривање мандата у пуном капацитету.

Национални механизам за превенцију тортуре 24. новембра 2015. године, обавио је пратећу посету Прихватном центру за мигранте у Прешеву и Кампу у Миратовцу у циљу праћења поступања по препорукама упућеним кроз Извештај о посети из септембра 2015. године.