a

Заменик заштитника грађана је, у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре, у сарадњи са представником удружења Београдски центар за људска права, 03. марта 2016. године у ноћним часовима, посетио Прихватани центар Шид. Посета је била ненајављена и том приликом нису утврђене неправилности у поступању према избеглицама / мигрантима.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре 09. и 10. фебруара 2016. године посетио је Полицијску управу Крушевац и полицијске станице у њеном саставу. Посета је реализована ради праћења општег поступања полиције према доведеним и задржаним лицима и праћења поступања према избеглицама/мигрантима.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре, 27. јануара 2016. године обавио је посету Заводу за васпитање деце и омладине "Васа Стајић", односно Центру за смештај страних малолетних лица без пратње у циљу праћења поступања према малолетним избеглицама/мигрантима.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) обавио је 26. јануара 2016. године посете Прихватаном центру Шид и Прихватном центру Адашевци ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама/мигрантима.

Национални механизам за превенцију тортуре 22. јануара 2016. године обавио је посету Управи за странце Полицијске управе за град Београд, ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама/мигрантима.

Национални механизам за превенцију тортуре 19. јануара 2016. године обавио је посету Центру за азил у Крњачи, ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама/мигрантима.

Мултидисциплинарни тим Националног механизма за превенцију тортуре, у чијем саставу су били запослени у стручној служби Заштитника грађана и специјалисти судске медицине обавили су 22. децембра 2015. године ненајављену посету притворској јединици Окружног затвора у Београду. Циљ посете био је испитивање навода о тортури притворених лица која су претходно била задржана у трајању до 48 сати у полицијским станицама. Обављени су поверљиви разговори са 66 притвореника, од којих нико није навео да је био злостављан током полицијског задржавања, нити у притвору. Такође, ниједан од испитаника није имао видљиве повреде.