a

Тим НПМ је 16. и 17. марта 2017. године обавио посету Окружног затвора у Новом Пазару. Том приликом обављена је и ненајављена вечерња посета Полицијске управе, у циљу праћења поступања по раније упућеним препорукама НПМ.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 13. марта 2017. године обавио ненајављену посету Прихватном центру за мигранте у Шиду, у циљу праћења поступања по препорукама које су упућене након посете овом Центру у децембру 2016. године.

Тим НПМ посетио је 02. марта 2017. године Центар за азил у Бањи Ковиљачи у циљу праћења поступања по препорукама упућеним у Извештају о посети из 2015. године. 

НПМ посетио је ОЗ Панчево 21. фебруара 2017. године ради праћења поступања по препорукама упућеним у Извештају о посети из 2013. године. У саставу тима је поред представника Заштитника грђана био и лекар судске медицине.

Национални механизам за превенцију тортуре је 09. и 10. фебруара 2017. године посетио Прихватне центре за мигранте у Димитровграду и Пироту, као и регионални центар граничне полиције. Посете су обављене у циљу праћења поступања према мигрантима и услова у којима бораве.

Опширније...

Тим Националног механизма за превенцију тортуре је 03. фебруара 2017. године посетио новоотворени Прихватни центар у Обреновцу, у који су у протеклом периоду измештани мигранти који су боравили у нељудским условима у хангарима у близини Београдске аутобуске станице.

Посебна пажња током ове посете је усмерена на малолетнике, због чега су у саставу тима биле и представнице Одељења за права детета из Стручне службе Заштитника грађана.

Опширније...Тим Националног механизма за превенцију тортуре је пратио јучерашњи поступак измештања миграната који бораве у непримереним и нељудским условима у хангарима који се налазе у близини Београдске аутобуске станице. Око 60 миграната, углавном малолетника без пратње, Комесаријат за избеглице и миграције је пребацио у Центар за азил у Крњачи, где ће бити медицински збринути и смештени у адекватне услове. Мигранти су се добровољно пријавили за измештање из барака и цео поступак је спроведен без инцидената и уз пуно поштовање права миграната.

Ова акција је у складу са препоруком Националног механизма за превенцију тортуре, упућеној у Извештају о посети неформалним местима окупљања избеглица и миграната у Београду од 10. августа 2016. године, да надлежни органи без одлагања предузму мере у циљу смештања миграната у институције система (центре за азил и прихватне центре). Охрабрују најаве надлежних органа да ће започете активности бити настављене и у наредном периоду.

Имајући у виду временске прилике, животи миграната који бораве у хангарима су угрожени. Национални механизам за превенцију тортуре сматра да Република Србија треба да без одлагања институционално збрине све мигранте и да је право избора миграната мање значајно од њиховог опстанка, физичког и психичког интегритета и достојанства.

Страна 1 од 18